נועה גפן

שאלות נפוצות בנושא גלאוקומה

גלאוקומה הינה מחלת עיניים כרונית שכיחה הפוגעת בקרוב ל-70 מיליון איש בעולם ומהווה את הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי. המחלה מתקדמת בצורה איטית ולרוב אינה כרוכה בכאב או בתסמינים חיצוניים, לכן היא מכונה גם "הגנב השקט של הראייה".

השינויים מתבטאים בפגיעה בעצב הראיה וביכולת הראיה. המחלה נוטה לפגוע  תחילה בשדה הראיה ההיקפי בעוד שהראיה המרכזית נפגעת לרוב רק בשלבים מתקדמים יותר של המחלה.

מאחר ולא קיימים כיום טיפולים להיפוך נזק שכבר נגרם לעצב הראיה ולשדה הראיה יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם. טיפול מוקדם במחלה מונע נזק עתידי בתפקוד עצב הראיה ועל כן מונע עיוורון.

למחלה זוהו מספר גורמי סיכון. לחץ תוך עיני גבוה הינו גורם הסיכון החשוב ביותר לגלאוקומה. הלחץ התוך עיני נקבע על- ידי שיווי המשקל בין כמות הנוזל הנוצר בעין לבין כמות הנוזל המנוקז ממנה. הלחץ בעין נמדד על ידי רופא העיניים ונרשם בערכים של מ"מ כספית הוכח כי הפחתת הלחץ התוך עיני מעכבת ואף מונעת בחלק מהמקרים את התקדמות המחלה. עם זאת, המחלה יכולה להופיע גם בערכי לחץ תוך עיני נורמליים.  

גורמי סיכון נוספים הינם:

  • גלאוקומה ידועה בקרב קרובי משפחה
  • גיל מבוגר
  • מוצא- שכיחות המחלה גבוהה יותר באנשים ממוצא אפריקאי.
  • קרנית מרכזית דקה.

כמו כן קיימים גורמי סיכון המעלים את הסיכון לחלות בגלאוקומה: קוצר ראיה (מיופיה), רוחק ראיה (היפראופיה), מחלות וסקולריות שונות, כגון: מחלת לב, יתר לחץ דם, מגרנות  וסוכרת.

בשלבים המוקדמים של המחלה אין לרוב פגיעה בשדה הראייה וגם פגמים קלים בשדה הראייה המופיעים בהמשך לרוב אינם מורגשים. המחלה אינה מלווה בכאבים, הרגשת לחץ או מיחושים מיוחדים, כך שהמחלה מתגלה לרוב באופן אקראי ע"י רופא העיניים.

הגלאוקומה היא מחלה נפוצה ומסוכנת. טיפול מוקדם עשוי למנוע עיוורון. לאור חשיבות הגילוי והטיפול המוקדמים, מומלץ לערוך בדיקות סקר חד שנתיות לכל אדם מעל גיל 40. חשיבות הבדיקה התקופתית עולה ככל שעולה מספר גורמי הסיכון הידועים למחלה, לרבות: לחץ תוך עיני מוגבר וגיל מבוגר.

קיימים טיפולים רבים ומגוונים לטיפול במחלה. סוג הטיפול המומלץ ייקבע רק לאחר איבחון אישי:

טיפול תרופתי – טיפול בהתאמה אישית

טיפולי לייזר

לייזר טרבקולופלסטי (SLT) – להורדת לחץ תוך עיני

לייזר אירידוטומי (LI)- למניעת גלאוקומה חריפה סגורת-זווית

לייזר אירידופלסטי – להרחבת זווית

ניתוחי גלאוקומה

ניתוחים זעיר פולשניים כולל ניתוחי זווית ופתרונות ניקוז חדישים: XEN,GATT, iStent, iStent inject ועוד

ניתוחי פילטרציה קלאסיים, לרבות טראבקולקטומי ושימוש במסתמים מתקדמים (Ahmed Glaucoma Valve).

שאלות נפוצות בנושא קטרקט

קטרקט,  ובעברית "ירוד", פירושו עכירות בעדשה הטבעית בעין, הגורמת להפרעה בחדות הראיה ואיכותה. הגורם השכיח ביותר להתפתחות קטרקט הינו תהליך ההזדקנות הטבעי של העדשה המתבטא בדר"כ מעל גיל 60

לפעמים מופיע קטרקט גם באנשים צעירים בעקבות חבלה לעין, מחלות מולדות או נרכשות ונטילת תרופות מסוימות, דוגמת סטרואידים.

העכירות בעדשה מתבטאת בעיקר בירידה הדרגתית בחדות הראיה, ובנוסף עלולה לגרום לסינוור, שינוי תדיר במרשם המשקפיים,  ראייה כפולה חד-עינית ולשינוי בראיית צבעים.

הקטרקט יכול להתפתח בשתי העיניים או בעין אחת בלבד. בשלבים מוקדמים יכול הקטרקט להתבטא כשינוי במספר המשקפיים בלבד, ולאחר מכן  חלה ירידה בראיה שלא ניתן לתקנה עם משקפיים.

הטיפול היחיד היעיל לקטרקט הינו ניתוח, שבו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית צלולה. לא ניתן לרפא או למנוע קטרקט בעזרת תרופות או כל טיפול אחר.

ההחלטה על ביצוע ניתוח נקבעת לאחר בדיקה ע"י רופא עיניים ועל פי  חומרת  ההפרעה בראיה הנגרמת למטופל.

הניתוח מבוצע באופן אמבולטורי (ללא אשפוז) בהרדמה מקומית, ובדרך-כלל אף ללא הזרקה לאזור העין אלא ע"י טיפות או ג'ל. מדובר למעשה באלחוש ולא בהרדמה, דהיינו המנותח מודע לכך שמבוצע טיפול בעינו, אך לא חש בכאבים.

בניתוח מסירים את חומר העדשה העכור ומשתילים עדשה תוך עינית מלאכותית, המחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה.

בשיטת הניתוח המודרנית, " פקואמולסיפיקציה", מבוצע חתך זעיר, באורך כ- 2.0-2.5 מ"מ, דרכו מוחדר מכשיר הרוטט בתדירות גבוהה ביותר (אולטרה-סונית) המרסק את חומר העדשה ושואב החוצה את החלקיקים.

דרך אותו חתך זעיר מושתלת עדשה תוך עינית מתקפלת הנפרשת בתוך העין ומקובעת בקופסית העדשה, במקום בו היתה העדשה הטבעית. על פי רוב אין צורך לתפור את החתך הניתוחי.

ניתוח קטרקט הינו אחד מהמוצלחים ברפואה וסיכויי ההצלחה בו עומדים על כ- 95-98%; אולם, כמו בכל התערבות ניתוחית, גם לניתוח הקטרקט יתכנו סיבוכים.  הסיבוכים האפשריים כוללים זיהום תוך עיני,  פגיעה בשקיפות הקרנית,  דימום,  התפתחות קרעים והפרדות רשתית, בצקת ברשתית,  מיקום לא תקין של העדשה המושתלת ועוד.

גורמי סיכון ידועים כוללים קוצר ראיה גבוה,  מחלות כגון סכרת ומחלות עיניים נילוות. למירב הסיבוכים קיים טיפול יעיל וניתן לתקנם, ואילו פגיעה משמעותית בראיה עד כדי עיוורון הינה נדירה ביותר.

הניתוח החדשני והמתקדם ביותר בתחום הקטרקט הינו ניתוח הקטרקט בלייזר. ההליך הניתוחי מבוצע באמצעות מכשיר לייזר מתוחכם "פמטוסקונד לייזר" וללא שימוש בסכין כירורגית. שיטה זו מעלה את רמת הדיוק, הבטיחות והבקרה של הניתוח.

 היתרונות של ניתוח קטרקט בלייזר

  • דיוק ביצירת פתחי הכניסה בקרנית.
  • יצירת פתח עגול, מרכזי ומדויק בקופסית העדשה בעין.
  • ריכוך חומר העדשה כך שדרושה פחות אנרגיה להסרת הקטרקט, ריסוק העדשה מתבצע בקלות ומקטין את הסיכון להתפתחות בצקת בקרנית.
  • מיקום מדויק יותר בהשתלת העדשה התוך עינית, אשר הינו בעל חשיבות מכרעת בעדשות מתקדמות כגון עדשות מולטיפוקליות או עדשות טוריות מתקנות צילינדר.

קיימים טיפולים רבים ומגוונים לטיפול במחלה. סוג הטיפול המומלץ ייקבע רק לאחר איבחון אישי:

  • טיפול לייזר בקטרקט משני – YAG capsulotomy
  • ניתוחי קטרקט מתקדמים בהתאמה אישית
  • ניתוחים קטרקט בלייזר– ניתוח ללא סכין ברמת בטיחות גבוהה
  • השתלת מגוון סוגי עדשות תוך עיניות
  • עדשות חד-מוקדיות
  • עדשות טוריות לתיקון צילינדר
  • עדשות פרימיום להפחתת תלות במשקפיים (מולטיפוקליות, מולטיפוקליות – טוריות)  

שאלות בנושאים כלליים

ד"ר גפן מקבלת פניות דרך מרפאת עין טל. ניתן לתאם תור טלפונית ב *6612 או ב 03-5433222. כמוכן ניתן לשלוח הודעה בדואר אלקטרוני info@eintal.com.

לשליחת טופס ופרטים נוספים על מיקום המרפאה ודרכי ההגעה לחץ כאן

בהחלט!!

ד”ר גפן עובדת בהסדר מול חברות הביטוח הפרטיות: 

הראל, הפניקס, איילון, כלל, מנורה, הכשרת היישוב, ומגדל

הטיפול מול החברות  עבור החזרים, מבוצע בעזרת המרפאה המטפלת.

ד”ר נועה גפן, היא מומחית מובילה בתחומה, לניתוחי קטרקט ולניתוחי גלאוקומה.

רכשה ניסיון רב בטיפולי לייזר ובניתוחי גלאוקומה וקטרקט.

היא עוסקת במחקר, כתבה פרקים רבים בספרי רפואה ופרסמה עשרות מאמרים בעיתונים בינלאומיים.

היא מנחה סטודנטים לרפואה ומתמחים ומרצה בכנסים מדעיים בארץ ובעולם.

הטיפולים המסופקים על ידה הם מהמתקדמים בעולם כיום, והיא בעלת אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

ד"ר גפן שומרת על קשר אישי עם מטופליה, וממשיכה לעקוב אחר מצבם הבריאותי זמן רב לאחר סיום הטיפול.